Lütfi Özgünaydın: Vali Recep Yazıcıoğlu unutulmadı
Kemaliye’deyim, Keban Baraj Gölü dolmaya başladı köprüler bir bir sular altında kalıyor. Hürriyet Haber Ajansı muhabiriyim, aynı zamanda Gurbet adlı yerel gazeteyi yayımlıyorum. 1973 yılı Keban Baraj Gölü, her bir şeyi yutuyor; Başpınar Köprüsü sular altında kaldı. Karşı yakada Munzur Dağları önünde Başpınar ve 22 köy mahsur kaldı. Oradan oraya koştum, çok ilginç haberler yaptım. Hüseyin Sipahi yüzerek karşıdan karşıya geçiyor, hasta olanları şamyerlerden yaptığı sallarla karşıdan karşıya geçiriyordu. 22 köyün halkı yıllarca çile çekti tahtadan sallar yaptılar karşıdan karşıya geçmek için, arşivime baktım yüz civarında haber yazmışım. Başpınar ve 22 köy halkı köprü yaptırma derneği kurdular yıllarca çaba verdiler. O günlerde defalarca Başbakan Yardımcısı Zeyyat Baykara’ya gittik Mehmet Karaköse’yle. Çile sürerken ben İstanbul’a taşındım. Yöre insanının çilesi devam ediyordu.
VALİ YAZICIOĞLU GELDİ
Defalarca başbakanlara, bakanlara, cumhurbaşkanlarına heyetler gitti. Bir türlü sonuca gidilmedi. Recep Yazıcıoğlu Erzincan’a atandığında Kemaliye’nin iki önemli sorunu vardı. Birisi köprü diğeri taş yolu sorunu idi. Önce köprünün yapımı için halkın İstanbul ve Ankara’da yaptığı toplantılara katıldı. “Siz ne veriyorsanız ben iki katını veriyorum” dedi ve bir meblağ meydana getirdi. Sonra köprüyü yaptırdı, çelikten bir köprü. Barajın iki yakasına. Ayaklar yaptırdı karşı kıyıda çelikten monte ettirdiği köprüyü bir feribot üzerinde bir yakadan bir yakaya taşıdı. Dünyada ilk kez böyle bir iş yapılıyordu. Ve Yazıcıoğlu hiç kıpırdamadan 7 saat köprünün bir yakadan bir yakaya sürülmesine baktı o gün. Çünkü küçük bir hata olsa çelik köprü barajın içersine düşerdi. Köprü kuruldu 22 köyün çilesi bitti. Köprünün adı “Recep Yazıcıoğlu Köprüsü” oldu. Yine onun valiliğinde Taş Yolu’nun büyük bölümü tamamlandı. Taş Yolu için Başbakan Bülent Ecevit de gelip yerinde incelemeler yaptı, yola katkı sağladı. Kemaliye halkının da dayanışması ile bir destan yaratıldı. Taş yolu 34 Ağustos 2002 tarihinde Vali Halil Altınok tarafından açıldı.
Kemaliye halkı Recep Yazıcıoğlu’nu unutmadı. İşte onların sözleri…
DEVLETİN GÜLEN YÜZÜ
ALİ COŞKUN/ 58. ve 59. Hükümetler Sanayi ve Ticaret Bakanı
Recep Yazıcıoğlu, çok genç yaşta ( 36 ) atandığı Tokat Valiliğinden sonra Aydın, Erzincan ve Denizli illerinde başarılı görevler yaptı.
Devletine, milletine saygılı mütevazı davranışlarıyla halkımıza yakınlığı, enerjik davranışları, “Laboratuvar çalışması“ olarak nitelendirdiği “Devlet–Halk işbirliği” modeliyle verdiği örnek hizmetleri devlette yerleşik bürokratik engelleri aşma konusundaki fikir ve davranışlarıyla devletin gülen yüzüydü. “Adam gibi Vali”, “Süper Vali”, “Efsane Vali” olarak milletimizin gönlünü fethetti.
Bu üstün hizmetlerine Kemaliye’mizde gerçekleştirdiği yüz yıllık rüya “Taş Yolu” ve 50 yıllık rüya olan Başpınar Yazıcıoğlu Köprüsü’nü örnek olarak saymamız umarım yeterli olur.
Takdir-i ilahi 2 Eylül 2003 tarihinde geçirdiği şüpheli, elim bir trafik kazası sonucu aramızdan ayrıldı. Ruhu şad makamı cennettir inşallah.
Vefatından sonra yazdığım şiirle Yazıcıoğlu’nun tarifi ise şöyle:
Bürokraside valiydi.
Yiğitlikte az deliydi,
Halkın gözünde “Veli”ydi
Onda hizmet: Aşk hali’ydi
***
Milletimiz unutmaz ismini,
Gönüllerde yaşatır resmini
TAŞ YOL’UN ÖYKÜSÜ
HASAN BASRİ AKTAN/ 56. Hükümet Ulaştırma Bakanı
Bir rüya gibi… İnşasına 132 yıl önce dağlardan, ip bağlı sepetlerle inilerek kazılmaya başlanan Erzincan'ın Kemaliye ilçesindeki Taş Yolu. Başladığında 1800'lü yılların sonlarına doğru 300-400 metrelik bir yol, kayalar yarılarak yapılmış. Defalarca yeniden başlanmış ama bir türlü bitirilememiş.
Vali Recep Yazıcıoğlu, Erzincan’a atanınca, bu iş için teşebbüse geçerek Bakanımız Ali Coşkun’dan bir toplantı organize etmesini talep eder. Bunun üzerine hemşehrilerimizle birlikte 1993'te İstanbul'da, “Taşyolu'na yardım gecesi” düzenlenir. Gecede başta Hacı Ali Akın, Cemal Boztepe, Muhlis Cüher, Halil Balioğlu olmak üzere, Kemaliyeli hemşehrilerimizin katkılarıyla toplanan parayla işe başlanır. İlaveten İl Özel İdaresi katkısı ve valinin teklifiyle kaynak oluşturmak için açılacak tünellerin isim hakkı, 5 milyar lira olarak belirlenir, hayırsever hemşehrilerimiz birer tüneli üstlenir. Birkaç tünele de vefa ve kadirşinaslık adına emeği geçenlerin (Bülent Ecevit, Ziya Aktaş, Hasan Basri Aktan, Ali Coşkun, Recep Yazıcıoğlu gibi) isimleri verilir.
HALKA YAKINDI
PROF. ALİ DEMİRSOY
Sayın Recep Yazıcıoğlu Türk yönetiminin alışageldiği yönetici tipinden çok farklı idi. Coşkuluydu, hızlı düşünen ve uygulayan bir yönetim anlayışı vardı. Sportmen ve gençlere örnek davranış sergilerdi; halka yakındı onlar gibi düşünür konuşmalarını esprilerle süslerdi. Devletin egemen kişi ve yönetimlerine karşı cesaretle karşı durmayı bilebilen kişilerden biriydi. Türk yönetiminin ondan öğreneceği çok şey vardı. Ne yazık ki çok erken yitirdik. Türk valilerinin içerisinde yaşarken ve öldükten sonra en çok konuşulan valilerden biri olmuştur. Bu nedenle gönüllerimizde yaşatmaya devam ediyoruz.
MÜSTESNA, GÜZEL İNSAN
DR. FERUDUN ÇELİKMEN/ KEMAV Başkanı
Bir valiye arkadaşını, dostunu arıyormuşçasına telefon açabilmek, kapısı ardına kadar açık odasına elini kolunu sallayarak girip, kardeşine sarılıyormuşçasına sarılabilmek… Sıra dışı, özlenesi özellikler, güzelliklerdi bunlar… 13 Mart 1992 Erzincan depreminde ilk kez tanıştık Vali Recep Yazıcıoğlu ile. Depremin hemen ardından okulum Cerrahpaşa’da Genel Cerrahiden Uğur ağabeyin yıkılan SSK hastanesinde enkaz altında kalan hemşire eşini ararken gördüm ilk kez onu. Uğur ağabeyin eşini SSK hastanesi enkazında çıkardık ama maalesef Crush (ezilme) yaralanmasından kaybettik. Kurtaramadık. Bu acı olay benim de yaşamımdaki dönüm noktalarından biri oldu. AKUT’un kuruluş amacı olan dağ kayıp ve kazalarında öte, depremlerde de aktif rol almasına giden süreçte var gücümle derneğin misyonuna bu kapsamı da ekletmeye çalıştım. Sonrası, 10 yılı aşkın süreyle her fırsatta geldiği memleketime, haber verip aradığında ben de koşup geldim. Defalarca rafting yaptık, kayak yaptık, dağlarda yürüdük, su kayağı yaptık, Türkiye’nin ilk donmuş şelale tırmanışını Erzincan Girlevik şelalesinde gerçekleştirdik… Valimle olan dostluğumuz onu 8 Eylül 2003’te gencecik, 55 yaşında elim bir kazada kaybedinceye kadar, yıllarca devam etti. Vefatının ardından KEMAV’ın ilk Doğa Sporları Şenliğini onun anısına yaptık. Ne zaman doğaya, dağlara, göllere, nehirlere koşsam, memleketim Kemaliye’ye gitsem bu müstesna, güzel insanı, “Valimi” anarım…
ENGİN GÖRÜŞLÜ DEVLET ADAMI
TAMER AKSOY/ Dernek Başkanı
Başpınar halkı köprünün baraj gölü suları altında kalmasından sonra çaresiz kalmıştır. 11 Nisan 1993 tarihinde Başpınar feribot alanına bir devlet adamı gelir. Engin görüşlü devlet adamı Vali, köprü olayının önemini anlar ve mahalde köprü mesafesinin uygun olduğunu ve bu köprünün “Devlet-Millet” işbirliği ile pekala yapılabileceğini ifade eder. Halk zaten buna razı ve hazırdır. Umutlar yeşermiştir. Halkın önüne düşer ve bu köprü yapılır. Av. Ali Durbin, Ali Coşkun, Hüseyin Sipahi ve yöre insanı büyük çaba verir. Müthiş bir süreç sonunda, Başbakan Bülent Ecevit’in de katılımıyla 13 Ağustos 1997’de köprünün açılışı yapılır. Öyle bir şenlik yapılır ki, Fırat Vadisi böyle bir coşku görmemiştir. Recep Yazıcıoğlu bambaşka bir valiydi. Unutmadık unutmayacağız. “Recep Yazıcıoğlu Köprüsü” onun adıyla bizim onurumuzdur. Saygıyla rahmetle anıyorum.
SIRA DIŞI VE CESUR
AHMET GÜZEY
Ahmet Güzey kitabında şöyle yazıyor; “Klasik bir bürokrat değildi, farklı bir yapıya sahipti. Birçok sıfat öngörülüyordu, süper, sıra dışı, aykırı, cesur. Vali olarak Türkiye onu tanıyor seviyordu. En büyük anıtım dediği Başpınar Köprüsü’nün mimarıydı. Kemaliyeliler onu o da Kemaliyelileri çok sevdi. Allah rahmet eylesin.”
KARARLILIĞIN ANITI
MUSTAFA ŞAHİNTAŞ
Başpınar Vali Recep Yazıcıoğlu Köprüsü romanlara konudur. Ayşe Kulin, Köprü romanını da yazdı zaten. Bu gerçek öykü de anlatılanlar, yapılan faaliyetlerle övünmek yahut bazı kişileri övmek değildir. Asıl amaç özellikle genç nesillere azmin ve çalışmanın neler meydana getirdiğini anlatmak ve meydana getirilen eserin değerini açıklamaktır. Bu köprü, bir kararlı önder Vali Recep Yazıcıoğlu'nun ve özverili yöre halkının “Neler yapabileceğinin anıtıdır”.
ÖNGÖRÜLÜ
ŞEVKET GÜLTEKİN/ Doğaperest
Kemaliye’nin geleceğinde turizmin önemini algılayıp bu yönde çalışmalar yaparak bizleri özendirmiştir. Kemaliye Kültür Turizm ve Folklor Derneği’ni kurmuştuk. Dernek bünyesinde oluşturduğumuz ekibe “FASIL HEYETİ” ismini vermiş; çevre il ve ilçelerde program yapmaya teşvik etmiştir. Ulusal televizyon programlarında yayınlanmasına ön ayak olup, yurt dışına program yapmaya göndermiştir. Kemaliye ziyaretlerinde mutlaka Fasıl Heyeti’nin oluşumunu pekiştirmek için program yaptırıp; Fasıl Heyeti’ne bu moral bana üç ay yeter, üç ay sonra yine buradayım diyerek gider bizlere de moral kaynağı olurdu.
Kaynak:
Lütfi Özgünaydın: Vali Recep Yazıcıoğlu unutulmadı, https://www.aydinlik.com.tr/vali-recep-yazicioglu-unutulmadi-209898#5
0 yorum:
Yorum Gönder