UNUTULMAYAN VALİ RECEP YAZICIOĞLU ARAŞTIRMALARI (1967-2003)

Ziyaretçi

"BAĞIŞ YAPARAK ARAŞTIRMALARA VE İÇERİĞE" DESTEK OLMAK İÇİN TIKLAYINIZ.

11 Kasım 2020 Çarşamba

Eski Diyanet İşleri Başkanı Said Yazıcıoğlu: Aleviler istediği gibi ibadet edebilmeli



Eski Diyanet İşleri Başkanı Said Yazıcıoğlu: 
Aleviler istediği gibi ibadet edebilmeli

15 Ekim 2013

Alevilerle ilgili düzenleme yapılması gerektiğini belirten eski Diyanet İşleri Başkanı Said Yazıcıoğlu, 'İstedikleri şekilde ibadet yapmalarına ortam sağlanmalı. Devlet onlara 'şunu yapma, bunu yap' dememeli. Ölçüyü bulmak zor değil. Önemli olan orta yolu bulmak' dedi.

Demokratikleşme Paketi'nden sonra gözler hükümetin Alevilerle ilgili yapacağı düzenlemeye çevrildi. En çok merak edilen konu ise Cemevlerinin statüsünün ne olacağı… Cemevlerinin ibadethane sayılıp sayılmayacağı konusunda henüz bir netlik yok. Fakat yapımı için ödenek, arsa sağlanması ve personeli için maddi destek konusunda bir fikir birliği var. Gelinen aşamayı görüştüğümüz, 5 yıl önce başlatılan Alevi Çalıştayları'nın fikir babası olan Devlet eski Bakanı Mustafa Said Yazıcıoğlu'nun tespitleri ise çok net. Devletin Alevilere, 'şunu yapma, bunu yap' dememesi gerektiğini belirten Yazıcıoğlu ile geçtiğimiz günlerde yayınladığı 'Ne Yan Yana Ne Karşı Karşıya' isimli anı kitabı hakkında da konuştuk. İlahiyat fakültelerinin müfredatından, Gezi olaylarının sosyolojik tahliline kadar çarpıcı değerlendirmelerde bulunan Yazıcıoğlu, merhum ağabeyi Recep Yazıcıoğlu'nu da anlattı.

Siyasetten sonra, kenara çekildiniz, hatta kendinizi unutturdunuz.

Çok ortalıkta olmayı seven birisi değilim. Bizim konular hep ateşten konular. Mesela; Alevilik, din, diyanet konularıdır. Yani ya oraya ya da buraya düşeceksiniz. Bu yüzden bakan olduğum dönemde dahi ortalıklar da görünmüyordum. Bu da siyasetin bir tarafı. Bazı insanlar vardır birçok iş yapar ama sorduğunuz da kısa bir özet bile anlatamaz. Bazıları ise hiç bir şey yapmaz, sormana gerek kalmadan onlarca şey anlatır sana.

Alevilerle ilgili çalışmalar Demokratikleşme Paketi'nin dışında bırakıldı. Zamanında sizin önemli çalışmalarınız oldu. Gelinen noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kesinlikle bir düzenlemenin yapılması gerekiyor. Zaten hükümetin de ayrı bir çalışması var. Benim bakış açımın temel hedefi; bu ülke de yaşayan herkesin farklılıklarıyla birlikte mutlu ve huzurlu bir şekilde yaşamasıdır. İnsanlar 'bizim farklı bir din algımız var' diyebilir. Devlet bir şeyi dayatmaya kalkarsa ondan sonuç alamıyor. Bunu bize, tarih gösteriyor. 'Bizim farklılığımız var' diyen insanlara kulak verilmelidir. Yani sadece Aleviler değil kim olursa olsun o farklılığı başkalarını rahatsız etmeyecek şekilde yaşamaları için ortam hazırlanmalı.

Aleviler için neler yapılmalı?

İbadetlerini yapacakları yerlerle ilgili imar konusunda sıkıntıları var. Önemli olan onların sıkıntılarının kaldırılmasıdır. İstediği şekilde ibadet yapmalarına ortam sağlanmalıdır. Orada kendilerine göre bir ritüelleri var. Bırakalım yapsınlar. Yani devlet onlara 'şunu yapma, bunu yap' dememeli. Önemli olan orta yolu bulmak.

Paketle birlikte 'başörtüsü yasağı' da sona erdi. Siz Ankara İlahiyat'ta okurken başlayan yasak şimdi kamu dahil kalktı. Ne düşünüyorsunuz?

Hiç sorun edilmemesi gereken bir konu nasıl bir karmaşa haline getirildi. Nasıl da toplumu bu kadar meşgul etti… Gerçekten üzerinde sosyolojik çalışmalar yapılması gereken bir örnektir. Sonuçta olması gereken oldu. Eğer zamanında meselenin bu kadar üstüne gidilmeseydi şimdiki gibi bir sorun ortaya çıkmazdı. Yazık oldu.

Fakat düzenleme hakim, savcı, polis ve jandarmayı kapsamıyor. Gelecekte bir düzenleme olabilir mi?

Herhalde yargı aşamasında bir sorun oldu. İnşallah oralardaki sıkıntılar da çözülür. Bu tür sosyal olayları bir anda çözemezsiniz. Toplumun bir takım hassasiyeti var. Bunları zamana bırakmak gerekir.

Dik duruş babamızdan

Kitapta; rahmetli babanız ve abinizden kesitler var. Merhum abiniz Recep Yazıcıoğlu… Günümüzdeki başarılı valiler ona verilen 'Süper Vali' sıfatıyla onurlandırılıyor. Nasıl bir modeldi sizin için abiniz?

Babamız sürekli dik duran bir insandı. Hayatta eğilip, bükülmemiştir. Abimde de bu fazlasıyla görülür. Dik duruşumuz babamdan gelir. Ülke ve insanlar için bir şey yapılması gerektiğinde işin nereye dokunduğu onu hiç ilgilendirmiyordu.

En parlak döneminde 5 yıl boyunca merkeze çekildi. 'Siyaseten önü kesildi' yorumları yapıldı. Katılıyor musunuz?

O zaman Erzincan'daydı. Erzincan'ı devletin ve arkadaşlarının da yardımıyla bir yerlere getirdi. Acaba İstanbul'a mı Ankara'ya mı gider, denilirken bir anda Mesut Yılmaz ve Tantan'ın da imzasıyla geri çekildi. Ben Diyanet İşleri Bakanı'yken o Tokat Valisi'ydi. Beni arayıp 'ya işte böyle demesin uyarır mısınız' derlerdi. Rahmetliyi arardım. Konuşmaya çalışırdım. 'Ne demişim ki' derdi. Yani bu onun hizmet anlayışıydı. Tabanın sevdiğini tavan sevmez. Bu böyledir.

Beyaz sayfa dönemi bitmeli

28 Şubat davasında kararlar veriliyor. Fakat sivil kanat hakkında henüz karar verilmedi. Bu yapılanlar yapanın yanında kar kalır mı sizce?

Yargı tarafsız olmak kaydıyla elbette kâr kalmaz. Benim orada bir maruzatım var. Belli seviyede kamu görevi yapan insanlar, görevi bittiği zaman devlete bir rapor sunmalı. 'Devlet için şunları yaptım veya yapmadım' diyebilmeli. Fakat bizde bir vali görevden alındığında hemen 'tamam görevden alındı' diye bir 'oh' çekilir. Beyaz sayfa açılır. Bu gelenek olmuş. O adam orada çalıştığı süre içinde ne yaptı? Bunların sorgulanması gerekir. Birincisi herkes göreve geldiğinde bir gün o görevden gideceğini bilecek ve yaptıkları hakkında rapor sunacak. İkincisi ise yerine gelen adam bir yol haritası bulsun. Benden önce bu problemler olmuş. Kendi tonu ve üslubunu oluşturmalı.

Bu sistemle Arapça öğrenilmez

İlahiyat fakültelerinin eğitim sistemi, müfredatları da gündemde. İmam hatip okullarına ciddi talep var ve 3 yıl sonra ilahiyatların nüfusunda bir şişkinlik olacak. Bir bilen olarak ne düşünüyorsunuz?

Ben 2002'de İlahiyat Fakültesi'nden ayrıldığımda 27 fakülte vardı. Şu an ise 90'ı geçti bu sayı. Fazlalıktan bir sorun çıkmaz. Ama 'eğitim kalitesi' önemli. Dekan olduğumda ilk olarak 'yeni müfredat yapalım' dedik. Fakat hiç kolay olmadı. Siyasete geçtikten sonra da İlahiyat Fakülteleri'ne uğramaya devam ettim. Hatta onlara 'yeni bir müfredat gerek. Çünkü Türkiye son 10 yılda çok değişti. Bir şey yapmazsanız, bir şey yaparlar önünüze koyarlar' dedim. Öğrenciler yeni birimlere ayrılabilir. Öğretmen olacaklar farklı sınıflar da, diyanet hizmetinde çalışacaklar farklı sınıflarda okutulabilir.

11-12 yıl boyunca imam hatip ile ilahiyatta Arapça ve tefsir dersi görmesine rağmen mezunlar bu dili konuşamıyor. Hata ve eksiklik nerede, bu sistem neden değişmiyor?

Bizim temel problemimiz şu; dil öğretemiyoruz! Sadece Arapça değil. Ortaokul, lise ve fakülte olmak üzere 10 sene dil eğitimi aldık. Ama yine de 3 kelime konuşamıyoruz. Fakat biz kendi dilimizin bile mantığını bilmiyoruz ki. Ezberciliğe dayalı sistemle dilin gramerini öğretmeye kalkıyoruz. İnsanlar iyice dilden soğuyor. Mantığını kavramaya kalksak daha kolay öğreneceğiz. Fakat Arapça öğrenmek ayrı, Arapça öğretmek ayrı bir şeydir. Onları beceremiyoruz. Bu sistemle Arapça öğretilemez, öğrenilmez. Ama şimdi Arapça bir anabilim oldu. Bir değişim söz konusudur.

Gezi nesli iktidarımız döneminde büyüdü

Önümüzde yerel ve genel seçim var. Ak Parti'de 3. dönem aday olmama şartı işleyecek gibi görünüyor. Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olacağı konuşuluyor. Ne düşünüyorsunuz?

Gerçekten de Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı seçim süreci çok sancılıdır. Kavşak noktasıdır. Bazı toplumsal olaylar ve seçimler böyledir. Ama önümüzdeki dönemdeki kurgular o kadar önemli ki. Bir anayasa değişikliği olmadı. Başkanlık sistemi tartışılıyor. Ama olmayacak gibi. Tayyip Bey çok yoğun çalışıyor. Türkiye'nin her şeyiyle ilgileniyor. Açıkçası nasıl bu kadar ilgili, alakalı şaşılacak bir durum. Onunla Bakanlık yaptık. Ne gecemiz ne gündüzümüz vardı. Bizim bir alanımız vardı. Fakat Başbakan her alanla detaylı bir şekilde ilgileniyor. Zaten 10 sene öncesinin fotoğrafı ve şimdiye baktığımız zaman her şey ortaya çıkıyor. Yani bütün her şey bir insandan beklenemez.

Gezi olayları da toplum için bir kavşak mıydı?

Olaylar herkesi çok etkiledi. Fakat tek taraflı olarak yorumlanmamalı. Gezi'de aşırı unsurlar kendine yer bulmaya çalıştı. Devlet bunları ayıklamalı. Vandallığın tasvip edilecek tarafı yok. Fakat oradaki birçok genç biz iktidara geldiğimizde ortaokul talebesiydi. Yani bizim iktidar dönemimizde büyüdüler. Teknolojik aletlerle bu dönemde tanıştılar.

Çok taraflı sosyolojik vakıa diyebilir miyiz?

Tabii ki. Hükümet birçok ders çıkardı. Sosyal medya bu zamana kadar etkin kullanılmadı ama şimdi değeri anlaşıldı. Bu analizleri açık yüreklilikle yapmak önemlidir. Toplumun hoşuna gider.

1987 yılında, 37 yaşındayken Diyanet İşleri Başkanı olan Mustafa Said Yazıcıoğlu bu görevi 4 yıl sürdürdükten sonra 1994'te Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı olarak atandı. 2002 yılında AK Parti'den Ankara Milletvekili seçilen Yazıcıoğlu, 2007 yılında kurulan 60. Hükümet'te Din İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev aldı. İki yıl bakanlık yapan ve 2011 yılındaki seçimlerle birlikte aktif siyaseti bırakan Yazıcıoğlu şu anda İstanbul Ticaret Üniversitesi Komşu ve Çevre Ülkeler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlük görevini yürütüyor.

Kaynak:
https://www.yenisafak.com/gundem/aleviler-istedigi-gibi-ibadet-edebilmeli-573883
Share:

0 yorum:

Yorum Gönder


En Popüler Yayınlar

ETİKETLER

17. Yıl (1) 1921 (1) 1939 Erzincan Depremi (1) 1990-2000 (1) 1999 seçimleri (1) 28 Şubat (2) 3Y Kuralı (1) 68 Kuşağı (1) 7. Beş Yıllık Kalkınma Planı (1) 77. Yıl (1) Açık Kapı Politikası (2) Adana (1) Adana Bahçe (1) Adem-i merkeziyet (1) Ademi Merkeziyet (1) Adnan Kahveci (9) Afrika (1) Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu (1) Ağrı (2) Akçakoca (2) Akçakoca Kaymakamlığı (1) Alaca (1) Alaca Kaymakamı (1) Ali Aygören (1) Ali Coşkun (2) Ali Çoşkun (1) Ali Demirsoy (1) Alkol (1) Altın Yıllarında Tokat (1) Anayasa (2) Anı (1) Anılar (11) Ankara (2) Ankara Valisi Nevzat Tandoğan (1) Anma (1) Apartman Yöneticiliği (1) Ardanuç (1) Arkadaşları (1) Aşırı Merkezileşme (1) Atamalar (1) Atilla Şahin (1) Avrupa Birliği (2) Ay TV (2) Aydın (25) Aydın Havaalanı (1) Aydın Marangozlar Odası (1) Aydınlarımız (1) Ayhan Aykanat (1) Ayşe Kulin (14) Ayşegül Ünsal (1) Ayvacık (1) Bahçe (1) Bahçelievler Belediyesi (1) Bakanlık Sayısı (1) Bankamatik Valisi (1) Basın Toplantısı (1) Başbağlar (6) Başbakanlık (1) Başbaşa (1) Başhekim (1) Başhekimin Odası (1) Başörtüsü (2) Başpınar Köprüsü (4) Bekir Aksoy (1) Belediye Başkanı Talip Kaban (1) Besim Tibuk (1) Beşköy Beldesi (1) Betül Kocabay (1) Biga Kaymakamı Fatih Genel (1) bildiri (1) Bir Kent- Bir Adam- Bir Yorum (1) Bitmeyen Senfoni (1) Bolu (1) Bordro (1) Botanik (1) Bozdağ Kayak Merkezi (1) Bu Sistem Değişmeli (3) Butto (1) Bülent Ecevit (2) Bürokrasi (12) Bürokrasi Hastalığı (1) Bürokrat (1) Bürokratik Cumhuriyet (1) Büyük Tokat Oteli (1) Can Air (1) Cemal İncesoylar (1) Çadır (1) Çalıştay (1) Çanakkale (1) Çoğulcu Yapı (1) Çorum (2) Daimi Koçak (1) Daire Müdürleri (1) Dava (1) Demokrasi (10) Demokratik Cumhuriyet (1) Denetim (1) Deniz Baykal (1) Denizli (26) Denizli Belediye Başkanı (1) Denizli Depremi (1) Depolitizasyon (1) Deprem (3) Deprem Mühendisliği (1) Deprem Projesi (1) Destek (1) Devlet (1) Devlet Planlama Teşkilatı (1) Devlet-Millet İşbirliği Projesi (1) Devletin Bekası (1) Doğa Sporları (14) Doğa Sporları Festivali (1) Doğa Sporları ve Çevre Birliği (1) Doğa Tutkunu (1) Doğu Anadolu Araştırmaları (1) Doktora Tezi (2) Dost-Düşman (1) Dördüncü Murat (1) Düşünce Özgürlüğü (1) Düşünen Vali (1) Eğin (2) Eğitim (2) Ekonomik Kriz (1) Ekşisu (1) Eleştiri (2) Elvan Feyzioğlu (1) Erdal Beşikçioğlu (6) Ergan Dağı Kayak Merkezi (3) Ergan Dağı Projesi (1) Erozyonu Önleme (1) Ersal Yavi (3) Erzincan (42) Erzincan Depremi (17) Erzincan Havacılık Taşımacılık ve Turizm A.Ş (Erhat) (2) Erzincan İl Özel İdare (1) Erzincan Kanunu (1) Erzincan Turizm (1) Erzincan Valisi Ali Arslantaş (1) Eserleri (1) Evlilik (1) Eyalet (1) Eyalet Sistemi (1) Eyüp Eroğlu (1) Faili Meçhul (1) Fatih Kılıç (1) Fatih Kısaparmak (1) Fatma Yazıcıoğlu (1) Fehmi Koru (1) Ferudun Çelikmen (1) Fıkra (1) Fikret Bila (2) Film (2) Fransa (2) Girişim ve Dayanışma Derneği (1) Girişimci Bürokrasi (1) Girişimci Bürokrat (1) Girişimcilik (2) Girokrasi (1) Girokrat (1) H. Aliyar DEMİRCİ (1) Haber (2) Hakem Devlet (1) Halası Meryem Yazıcıoğlu (1) Haliç Toplantıları (1) Halil İbrahim Özdemir (5) Halil Rıfat Paşa (1) Halim Gençoğlu (1) Halkın Yönetime Katılımı (1) Hammurabi (1) Hamur (2) Hamur Kaymakamlığı (1) Hantal devlet (1) Hasan Basri Aktan (1) Hatay (1) Havayolu Şirketi (1) Hayat Felsefesi (1) Hediye Kitap (1) Hızır Paşa (1) Hidroterapi (1) Hikmet Köksal (3) Hizmet Makamı (1) Hürsöz Gazetesi (2) Hüseyin Sipahi (1) IMF (1) IV. Murat (1) İbn Kemal Sempozyumu (1) İbrikçibaşı Hikâyesi (2) İçişleri Bakanı (1) İçişleri Bakanlığı Genelgesi (1) İdari Reform (1) İdris Küçükömer (1) İl İdare Kanunu (1) İl Sayısı (1) İlber Ortaylı (5) İlçe Meclisleri (1) İletişim (1) İliç (1) İmla (1) İnsan (1) İsmet Ülker (1) İstanbul (2) İstisna Vali (1) İsviçreli Bolongarden firması (1) İş Ahlakı (1) İşkence (1) Jeotermal (3) Jürgen Habermas (1) Kalkandere (2) Kalkandere Kaymakamlığı (1) Kalkınma (2) Kamu Yöneticisi Davranışı (1) Kamu Yönetimi (1) Kamu Yönetimi Reformu (2) Kamuda Tükenmişlik (1) Kamuda Yeniden Yapılanma (1) Kanal 7 (1) Karakol (1) Karanlık Kanyon (3) Karasu (1) Karikatür (1) Kasım Özsoy (1) Kayıtdışı Ekonomi (1) Kaymakam Dizisi (1) Kazım Erdem Özsoy (4) Keban Barajı (2) Kemah (1) Kemaliye (9) Kenan Evren (3) Keşiş Dağı (1) Kırıkhan (1) Kızılay (1) Kişilik (1) Kişisel Gelişim Lideri (1) Kitap (10) Kitaplar (1) Konferans (1) Konuşan Vali (1) Konuşma (3) Koruma (1) Koşullanmama Hakkı (1) Köksal Pabuçcu (3) Köprü (15) Köprü Dizisi (16) Köprü Filmi (2) Köşe Yazısı (49) Kurtarıcı Beklemek (1) Kuvvetler Ayrılığı (1) Kütüphane Seferberliği (1) Laiklik (3) Liderlik (1) Liyakat (1) Mahalli idare reformu (1) Mahalli İdareler (1) Mahkeme (1) Mahmut Balcı (2) Makale (5) Makam Arabası (1) Mamudizim (1) Marmara Depremi (2) Mehmet Akif Bal (1) Mehmet Emin Ulu (1) Mehmet Kemal Yazıcıoğlu (12) Mehmet Varinli (1) Mektup (1) Melih Aşık (1) Memur (1) Merkez Valiliği (12) Merkezi İdare (7) Meryem Yazıcıoğlu (6) Mesai Arkadaşları (1) Mesut Yılmaz (2) Mezar Taşı (1) Milas (1) Milliyet (1) Minibüs (1) Motosiklet (1) Muğla (1) Muhalif Bir Yazar (1) Muhammet Negiz (10) Muhtar (1) Munzur Dağı (1) Munzur Dağları (1) Mustafa Yazıcıoğlu (7) Mülkiyeliler Birliği (1) Mümtaz Soysal (1) Müzakereci Demokrasi (1) Müzakereci demokrasi teorisi (1) Müzakereci paradigma (1) Nafiz Özmen (1) Nahit Menteşe (1) Ne Yan Yana Ne Karşı Karşıya (2) OHAL Valisi (1) Okul Yapımı (1) Organik Tarım (1) Orhan Öztürk (1) Osmanlı (1) Osmanlı Sistemi (1) Ozan Balcı (1) Ömer Faruk Ünal (1) Ömer Lütfi Mete (1) Ömer Yaşın (1) Örnek Vali (1) Özel İdare (1) Özel İdare Kanunu (1) Özgürlük (2) Özsöz Gazetesi (1) Pamukkale (1) Panel (1) Paraşüt (2) Paşabatıran (1) Paşayaylası Oteli (1) PDF (1) Phoma Recepii (1) Polis (6) Polis Devleti (2) Polislerin Yürüyüşü (1) Popülizm (1) Prens Sabahattin (1) Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara (1) Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil (1) Prof. Mustafa Said Yazıcıoğlu (11) Profesör Dr. Osman Altuğ (2) Protokol (1) Psaphellus Recepii (1) Radikal demokrasi kuramı (1) Radyo Programı (2) Rafting (7) Recep Tayyip Erdoğan (1) Recep Yazıcıoğlu (3) Recep Yazıcıoğlu Belgeseli (2) Recep Yazıcıoğlu Düşünce (1) Recep Yazıcıoğlu Düşünce Grubu (1) Recep Yazıcıoğlu Köprüsü (2) Recep Yazıcıoğlu Kültür ve Dayanışma Derneği (1) Recep Yazıcıoğlu Müzesi (1) Recep Yazıcıoğlu Örneği (1) Rize (1) Robinson Crusoe (1) Röportaj (5) Rusya (1) Rüveyda Yazıcıoğlu Durmaz (1) Sadettin Tantan (3) Sağlık Turizmi (1) Sait Yazıcıoğlu (2) Sansa Boğazı (1) Saydamlık Eksikliği (1) Sedef Kabaş (2) Sedef Kabaş ile Potreler (1) Selma Yazıcıoğlu Özcan (1) Seminer (3) Sempozyum (2) Sendikalar (1) Sıradışı Bir Vali Recep Yazıcıoğlu (1) Sigara (1) Sistem (2) Sivil Anayasa (1) Sivil Toplum (4) Siyaset (2) Sosyal Adalet (1) Söke (1) Söyleşi (13) Sözlü Tarih (1) Sözün Özü (1) Stajyer Kaymakam (1) Su Kayağı (1) Su Sporları (1) Susurluk (1) Sükuti Tükel (1) Süleyman Demirel (4) Süper Vali (2) Sürmene (2) Şarkı (1) Şemsi Denizer (1) Şevket Gültekin (1) Şiir (2) Taha Akyol (1) Tamer Aksoy (1) Tanıklar (1) Tansu Çiller (1) Taş Yolu (3) Taşra Örgütleri (1) Taşyolu (1) TBMM (1) Tebdil-i Kıyafet (1) Tebliğ (1) Teknik Devlet (1) Tembellik ve Beleşçilik Kültürü (1) Terör (3) Terörle Mücadele (1) Tez (2) Tınaz Titiz (2) Tiyatro (1) Tokat (45) Tokat Hava Yolları (1) Tokat Modeli (1) Tokat Özel İdare Uygulaması (1) Tokat Turban Turizm AŞ (1) Toplum (1) Toplumsal Barış (1) Toplumsal İnisiyatif (1) Toplumsal Uzlaşma (1) Trabzon (6) Trafik Cezası (1) TRT (1) Turan Yalçın (6) Turgut Özal (12) Turizm (1) Turizm Bakanı Ahmet Tan (1) Turizm Potansiyeli (2) Turizme Maya (1) Türban Krizi (1) Türk Hava Kurumu (1) Türk İdareciler Günü (1) Türk Modernleşmesi (1) Türkiye markası (1) Türkiye Turizm Ansiklopedisi (1) TÜSİAD (1) TV Programı (2) Twitter (1) Uçak (1) Uğur Mumcu (1) Üniversiteler (1) Üniversitesi Hukuk Fakültesi (1) Vali (2) Vali Abdulkadir Demir (1) Vali Filmi (1) Vali Recep Yazıcıoğlu Kongresi (1) Valilik (1) Van Depremi (1) Vasiyeti (4) Vefat (18) Vefat Yıldönümü Mesajı (1) Vergi (2) Yamaç Paraşütü (5) Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı (1) Yasa Tasarısı (1) Yasakçı Vali (1) Yavuz Donat (1) Yayla Turizmi (1) Yazmacılar Hanı (1) Yeni Erzincan Nasıl Kuruldu ve Niçin Bitirilemedi (1) Yeni Şafak (1) Yerel İdareler (4) Yerel Yönetimler (10) Yerel Yönetimler Reformu (1) Yerel Yönetimler Yasa Taslağı (1) Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi (1) Yerelleşme (2) Yetki (1) Yıldırım Akbulut (1) Yılmazlar Köyü (1) Yolsuzluk (2) Yöneticilikte Örnek (1) Yönetim (1) Yönetim tarzı (1) Yönetime Politik Etkiler (1) Yüksek Lisans Tezi (1) Zeki Demirbaş (1) Zenci (1) Ziya- ül Hak (1) Ziyaretçi (1)

Translate


Yürü! Hür mâviliğin bittiği son hadde kadar!... İnsan, âlemde hayâl ettiği müddetçe yaşar. Yahya Kemal Beyatlı

Blog Archive

ÖĞRENMEYİ SEVMEK

"Bilgiye sahip olarak doğmuş birisi değilim. Yalnızca öğrenmeyi ve öğretmeyi seviyorum."
Konfüçyüs

"Bilgi, ahlaki hareketten kalan şeydir."
Nurettin Topçu

Bu Blogda Ara

Link list 3

Blog Archive