UNUTULMAYAN VALİ RECEP YAZICIOĞLU ARAŞTIRMALARI (1967-2003)

Ziyaretçi

"BAĞIŞ YAPARAK ARAŞTIRMALARA VE İÇERİĞE" DESTEK OLMAK İÇİN TIKLAYINIZ.

28 Ekim 2020 Çarşamba

Ahmet Ulusoy - Vali Recep Yazıcıoğlu | Yeni Şafak (2 Yazı)


Ahmet Ulusoy - Vali Recep Yazıcıoğlu | Yeni Şafak (2 Yazı)

Vali Recep Yazıcıoğlu’nun 17. ölüm yıldönümü anısına (ideal kamu yöneticisi-bürokrat örneği bağlamında) yaşamından, yaptıklarından ve söylemlerinden bir şeyler hatırlatma ihtiyacı doğdu.

Vali dendiğinde aklıma ilk gelen isim Recep Yazıcıoğlu’dur. İkinci bir vali ismi hatırlamıyorum. Nedeni açık, cari sistem içinde farklı bir yönetsel anlayış (halkın valisi olma özelliği) sergilemesi.

Yerel bir kimliğin, yüreğin, heyecanın, beynin hizmet anlamında neler yapabileceğinin en istisnai örneği onun hayatı.

-Yazıcıoğlu’nu, devletin yasalarıyla cendereye soktuğu bürokratın, bu alanı olağanüstü gayretiyle nasıl genişletebildiğini gösterdiği için çok önemsiyorum.

-Yine Vali Yazıcıoğlu’nu makamların halka hizmet için nasıl etkin kullanabileceğini yüzlerce örnekle ortaya koyduğu için önemsiyorum.

O, dar kalıplara sığmadı, siyasi kimliğe bürünmedi ve çoğu kez siyasilerle uzlaşmadı.

**

Eski Cumhurbaşkanı rahmetli Özal’ın basın müşaviri Can Pulak onun için “Recep Yazıcıoğlu’nda 25 vali, 10 bakan kafası var. Recep Yazıcıoğlu gibi bir bürokratı kaçırmak Türkiye’nin geleceğini tehlikeye atmaktır”, demiş.

Ve Yazıcıoğlu dinlendirildi bir dönem, suların boşa akıtılması gibi.

Onun hayatı en faydalı ders olur kamu yöneticilerine, burnundan kıl aldırmayan bürokratlara.

Kendisiyle ilgili yazılan kitaplardan bazı alıntılar yapalım.

Silah çeken kaymakam

Mücadelesi ilk kaymakam olduğu 1971 yılında Rize’ye bağlı Kalkandere ilçesinde başlamış.

Düşünebiliyor musunuz, bir kaymakam silah zoruyla bir ilçeye yol kazandırıyor.

Kalkandere’nin tek caddesi varmış ve bu yapıyla ilçenin gelişmesi mümkün değilmiş. Yeni bir cadde açmak için çalışan kepçe operatörünü üzerine bir kaya parçası ile yürüyen adamı ensesinden yakalıyor ve silahı şakağına dayayarak yol yapımını engellemesine izin vermiyor. Ve yolu açıp bugün ilçenin en işlek caddesini yapıyor.

Siyasilerle kavgası ilk göreve atıldığı tarihte başlamış. Soluğu Adana Bahçe ilçesinde almış.

Kaymakamcılık yapmak

Ağrı’nın Hamur ilçesine işçi bulamadığı için 150 kravatlı kamu çalışanı ile birlikte bir okulun temelini kazarlar-atarlar.

Kaymakam, kazma elinde temel kazıyor... düşünmek dahi zor..

Gittiği hiçbir yerde rahat durmadı (sıradan-statükocu bürokrat olmadı). Örneğin, Akçakoca’da her kahvede en az 50 kitap, 2 gazete ve aspiratörlü havalandırma uygulaması başlattı.

Akçakoca’da bir taraftan kaçakçılarla, kirli fırınlarla, şantiye ustalarıyla uğraşırken diğer yandan yılın 10 ayında denize girmiş ve azgın dalgalarla şakalaşmış.

Suyla diyaloğunu her gittiği yerde sürdürmüş. Almus baraj gölünde hafta sonları su kayağı yapmış.

Çoruh nehrinde rafting yaparken boğulma tehlikesi geçirmiş.

“Kaymakamcılık yaparak (etliye-sütlüye dokunmadan) ülkeye hizmet etmek mümkün değildir” diyordu.

Siyasetçi-bürokrat ilişkisi

Her görev yaptığı yerde politikacı-bürokrat ilişkisini sorguladı.

Mevcut sistemde bürokratla politikacı arasında üç davranış şekli ortaya koydu:

  • Bürokratla politikacı kavga eder, bürokrat koltuğunu kaybeder.
  • Bürokratla politikacı uzlaşır, koalisyon kurar, bürokrat itibarini kaybeder.
  • Her iki şıktan kaçınmak isteyen bürokrat eylemsiz, idare-i maslahatçı, gününü gün eden, karışma-görüşme-bulaşma politikasını benimseyen bir tavrın içerisine girer.

Bürokratlara düşen şeyin ‘klasik kimlikten çıkarak teknokrat kafasıyla halka yaklaşmak’ olduğunu hem söylemleriyle vurguladı, hem de uygulamalarıyla çok kez gösterdi.

“Valileri partilerin il başkanlarının atadığı bir sistemi yaşıyoruz. Onun için valinin bakanın önünde eğilip bükülmesi şarttır. Bakan o şehre gelecekse vali görkemli program hazırlayacak. Böyle yapan vali makbul. Bunu yapmazsan bakan bozulur. 15 yıl valilik yaptım, karşılanıp uğurlanmaktan hoşlanmayan iki bakan gördüm: Adnan Kahveci ve Tınaz Titiz”.

“Benim gibi şantiye valiliği yaparsan görevden alınırsın. Halkla bütünleşirsen, doğuda yaşam olduğunu gösterirsen görevden alınırsın. 23 Nisan valiliği yaparsan, etliye sütlüye karışmazsan, yatırıma yönelecek paraları repoda tutarsan sana bir şey olmaz. İş yaparsan senden noktanın, virgülün hesabını sorup soruşturma açarlar.”


II. BÖLÜM

Önceki yazımızda Recep Yazıcıoğlu’nu ölümünün 17. seneyi devriyesinde bir bürokrat (vali) olarak gök kubbede bıraktığı ‘Hoş Sada’yı, özet kapsamında da olsa, tekrar gündeme taşımak istedik.

Yazıcıoğlu’nun bürokrasiyle tanıştığı andan itibaren siyasilerle ve cari sistemle mücadele ettiğini, sınırlı kaynak ve katı mevzuata rağmen bir bürokratın nasıl prangaları kırıp üretken olabileceğini örneklendirip, bazı söylemlerine değindik.

Kaldığımız yerden devam edelim.

Tokat Valiliği

Adını Türkiye’ye Tokat valisi olarak duyurdu. Modern IV. Murat olarak nam yaptı. Tokatta 2.5 yılda 3000 derslik, 200 köye sağlık ocağı yapılmış. Büyük kısmını halkın katılımıyla gerçekleştirmiş. Bu rakamlar Cumhuriyet tarihinde yapılanlardan daha fazlaymış.

Anadolu’nun bağrında küçük bir ilde il özel idaresi tarafından yürütülen hizmetler, merkezi idarece yapılandan çok daha ekonomik olmuş, bütün üretim faktörleri kullanılmış, genç liderin mükemmel takım çalışması ve emanet usulü ile geniş çaplı köylü-devlet işbirliği örneği sergilenmiştir.

Tokat’taki toplum kalkınması her kesimden insanın dikkatini çekmiş; devletin bürokratları, basın mensupları ve bilim adamları bu olaya kendi pencerelerinden bakıp, tartışmaya açmış.

Buyurun vali beyler, genç kaymakamlar sizler de yapın, görelim. O dönemdeki İl özel idare kaynaklarının bugünkünden daha iyi olduğu söylenemez herhalde.

1986 yılında bazı kuruluşlar tarafından yılın bürokratı seçilmiş.

Şehir kulübüne gidip oyun oynamaması, kendini ağırdan satmaması, susuz rakı yerine rakısız su içmesi, halktan birisi olarak davranıp spor yapması, hatta belirli yerlerde ve saatlerde içkiyi yasaklaması onu sıradışı yapan (halkın gönlünde taht kurmasını sağlayan) bazı kişisel özellikleri.

O, makama şeref veren idareci olarak tanınmış.

Konuşmaya ve İş Yapmaya Devam

“Değil vatandaş; valinin, belediye başkanı ve milletvekillerinin ömrü Ankara’da iş kovalamakla geçmektedir. Sistem merkezde kilitlenmiş. Yöneticilerle beraber vatandaş da dert küpüdür. Muhatap bekçi, kapıcı ve sekreterdir” diyor konuşma mekanı seçmeden.

Yine 1987 yılında Trabzon Kültürevi’nde yaptığı konuşmada “Millet terk edilmiştir. Seçimden seçime hatırlanmaktadır. Oysa kalkınma-gelişme milletin işidir. İlerleme devlet memurunun işi değildir. Halk sistemin dışına itilmiş, seyirci bile değildir. Devlet patron, millet köledir” şeklinde düşüncelerini özetlemiş.

Yine, 1990 yılındaki bir mülakatta; “merkeziyetçi sistemde oligarşik aydınlar, iktidarı halkla bölüşmemektedir. Ülke meselelerinde 60 yıldır aydınlar hakim ve yönetim işini halka bırakmıyorlar. Onlara göre bizim milletimiz anlamaz, milletimiz cahildir. Milletimiz adına aydınlarımız ülkeyi yönetecek. Yok böyle bir şey. Benim meclisimin kararlarına ben katılacağım arkadaş. Uzaktan kumanda yok” diye haykırmış.

“Din, iman, milliyet, laiklik satanları sandıktan çıkarıyorsunuz. Oy pusulalarında bir de boş oy hanesi olmalı” diyor bir başka konuşmasında.

Erzincan’da Rüyaları Gerçekleştirdi

Aydın’da valilik yaparken arı kovanına (siyasi parti temsilcilerinin düzenine) çomak soktuğu için kısa sürede tayini çıktı.

Aydın’da yaptığı veda konuşmasında düşüncelerini “geçmişte yeniçeri çapulcuları nasıl istemedikleri kişilerin kellesini istiyorsa, bugün de aynı uygulamayı milletvekilleri yapıyor. Yeniçeri çapulcuları gitti, bunlar geldi” şeklinde seslendiriyor.

Erzincan’da 9 yıl valilik yaptı. Birkaç kez görevden alınmaya çalışıldı, halk sahip çıktı. Hayal edilemeyen projelere imza attı. Halkla bütünleşti, hayatında hiç vali görmeyen köylülerle buluştu. Her hareketiyle sıradışıydı.

Statükoyu yerle bir etti.

Devlet 10 yılda 23 kilometrelik Bolu Tüneli’ni delemezken, o özel idareden Kemaliye Birliği’ne aktarılan kaynakla, halkın katılımını da sağlayarak, dağları deldi: 130 yıllık Kemaliye Köprüsü rüyasını gerçekleştirdi.

Sistem Eleştirisinin Arka Planı

“İnsanların, sivil kurum ve toplulukların tek tek zihinsel kirlilikten kurtulup ortak aklı yakalamaları lazım. Köklü bir değişim tabandan gelecek bir halk hareketi; sivil uyanış, haykırış, sivil duruşla mümkündür. Değişim olmazsa gelecek bugünden daha kötü olur” demiş...

“Sistem ve düzen eleştirileri, ülkenin daha iyi yönetilmesi arayışı olarak algılanmalı” diyor hakkında açılan davaya verdiği savunmada.

Yazıcıoğlu’nun yaşamı bize;

İnsanın yapabileceklerinin sınırsızlığını, umutsuzluğu umuda çevirebilmeyi, başkaldırının gücünü ve risklerini, cesaretin mucizelerini gösteriyor.

**

Son söz olarak: İnsanıyla, kültürüyle, değerleriyle, doğal kaynaklarıyla, coğrafi yapısıyla, stratejik konumuyla, zenginlikleriyle ve diğer özellikleriyle ülkemizin sahip olduğu olağanüstü potansiyeli harekete geçirecek idealist insanlara (Recep Yazıcıoğlu’nu rahmetle ve minnetle anıyoruz) duyulan ihtiyaç, güncelliğini artarak korumaktadır.

Not: Bu makalede Elvan Feyzioğlu’nun (Gazeteci) kaleme aldığı ve yazıcı yayınevinden çıkan “Vali: Uçan Kuşlar Gülümser” kitabından önemli ölçüde yararlanılmıştır.

KAYNAKLAR

https://www.yenisafak.com/yazarlar/ahmetulusoy/sira-disi-bir-vali-recep-yazicioglu-1-2056190
https://www.yenisafak.com/yazarlar/ahmetulusoy/vali-recep-yazicioglu-2-2056256
Share:

0 yorum:

Yorum Gönder


En Popüler Yayınlar

ETİKETLER

17. Yıl (1) 1921 (1) 1939 Erzincan Depremi (1) 1990-2000 (1) 1999 seçimleri (1) 28 Şubat (2) 3Y Kuralı (1) 68 Kuşağı (1) 7. Beş Yıllık Kalkınma Planı (1) 77. Yıl (1) Açık Kapı Politikası (2) Adana (1) Adana Bahçe (1) Adem-i merkeziyet (1) Ademi Merkeziyet (1) Adnan Kahveci (9) Afrika (1) Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu (1) Ağrı (2) Akçakoca (2) Akçakoca Kaymakamlığı (1) Alaca (1) Alaca Kaymakamı (1) Ali Aygören (1) Ali Coşkun (2) Ali Çoşkun (1) Ali Demirsoy (1) Alkol (1) Altın Yıllarında Tokat (1) Anayasa (2) Anı (1) Anılar (11) Ankara (2) Ankara Valisi Nevzat Tandoğan (1) Anma (1) Apartman Yöneticiliği (1) Ardanuç (1) Arkadaşları (1) Aşırı Merkezileşme (1) Atamalar (1) Atilla Şahin (1) Avrupa Birliği (2) Ay TV (2) Aydın (25) Aydın Havaalanı (1) Aydın Marangozlar Odası (1) Aydınlarımız (1) Ayhan Aykanat (1) Ayşe Kulin (14) Ayşegül Ünsal (1) Ayvacık (1) Bahçe (1) Bahçelievler Belediyesi (1) Bakanlık Sayısı (1) Bankamatik Valisi (1) Basın Toplantısı (1) Başbağlar (6) Başbakanlık (1) Başbaşa (1) Başhekim (1) Başhekimin Odası (1) Başörtüsü (2) Başpınar Köprüsü (4) Bekir Aksoy (1) Belediye Başkanı Talip Kaban (1) Besim Tibuk (1) Beşköy Beldesi (1) Betül Kocabay (1) Biga Kaymakamı Fatih Genel (1) bildiri (1) Bir Kent- Bir Adam- Bir Yorum (1) Bitmeyen Senfoni (1) Bolu (1) Bordro (1) Botanik (1) Bozdağ Kayak Merkezi (1) Bu Sistem Değişmeli (3) Butto (1) Bülent Ecevit (2) Bürokrasi (12) Bürokrasi Hastalığı (1) Bürokrat (1) Bürokratik Cumhuriyet (1) Büyük Tokat Oteli (1) Can Air (1) Cemal İncesoylar (1) Çadır (1) Çalıştay (1) Çanakkale (1) Çoğulcu Yapı (1) Çorum (2) Daimi Koçak (1) Daire Müdürleri (1) Dava (1) Demokrasi (10) Demokratik Cumhuriyet (1) Denetim (1) Deniz Baykal (1) Denizli (26) Denizli Belediye Başkanı (1) Denizli Depremi (1) Depolitizasyon (1) Deprem (3) Deprem Mühendisliği (1) Deprem Projesi (1) Destek (1) Devlet (1) Devlet Planlama Teşkilatı (1) Devlet-Millet İşbirliği Projesi (1) Devletin Bekası (1) Doğa Sporları (14) Doğa Sporları Festivali (1) Doğa Sporları ve Çevre Birliği (1) Doğa Tutkunu (1) Doğu Anadolu Araştırmaları (1) Doktora Tezi (2) Dost-Düşman (1) Dördüncü Murat (1) Düşünce Özgürlüğü (1) Düşünen Vali (1) Eğin (2) Eğitim (2) Ekonomik Kriz (1) Ekşisu (1) Eleştiri (2) Elvan Feyzioğlu (1) Erdal Beşikçioğlu (6) Ergan Dağı Kayak Merkezi (3) Ergan Dağı Projesi (1) Erozyonu Önleme (1) Ersal Yavi (3) Erzincan (42) Erzincan Depremi (17) Erzincan Havacılık Taşımacılık ve Turizm A.Ş (Erhat) (2) Erzincan İl Özel İdare (1) Erzincan Kanunu (1) Erzincan Turizm (1) Erzincan Valisi Ali Arslantaş (1) Eserleri (1) Evlilik (1) Eyalet (1) Eyalet Sistemi (1) Eyüp Eroğlu (1) Faili Meçhul (1) Fatih Kılıç (1) Fatih Kısaparmak (1) Fatma Yazıcıoğlu (1) Fehmi Koru (1) Ferudun Çelikmen (1) Fıkra (1) Fikret Bila (2) Film (2) Fransa (2) Girişim ve Dayanışma Derneği (1) Girişimci Bürokrasi (1) Girişimci Bürokrat (1) Girişimcilik (2) Girokrasi (1) Girokrat (1) H. Aliyar DEMİRCİ (1) Haber (2) Hakem Devlet (1) Halası Meryem Yazıcıoğlu (1) Haliç Toplantıları (1) Halil İbrahim Özdemir (5) Halil Rıfat Paşa (1) Halim Gençoğlu (1) Halkın Yönetime Katılımı (1) Hammurabi (1) Hamur (2) Hamur Kaymakamlığı (1) Hantal devlet (1) Hasan Basri Aktan (1) Hatay (1) Havayolu Şirketi (1) Hayat Felsefesi (1) Hediye Kitap (1) Hızır Paşa (1) Hidroterapi (1) Hikmet Köksal (3) Hizmet Makamı (1) Hürsöz Gazetesi (2) Hüseyin Sipahi (1) IMF (1) IV. Murat (1) İbn Kemal Sempozyumu (1) İbrikçibaşı Hikâyesi (2) İçişleri Bakanı (1) İçişleri Bakanlığı Genelgesi (1) İdari Reform (1) İdris Küçükömer (1) İl İdare Kanunu (1) İl Sayısı (1) İlber Ortaylı (5) İlçe Meclisleri (1) İletişim (1) İliç (1) İmla (1) İnsan (1) İsmet Ülker (1) İstanbul (2) İstisna Vali (1) İsviçreli Bolongarden firması (1) İş Ahlakı (1) İşkence (1) Jeotermal (3) Jürgen Habermas (1) Kalkandere (2) Kalkandere Kaymakamlığı (1) Kalkınma (2) Kamu Yöneticisi Davranışı (1) Kamu Yönetimi (1) Kamu Yönetimi Reformu (2) Kamuda Tükenmişlik (1) Kamuda Yeniden Yapılanma (1) Kanal 7 (1) Karakol (1) Karanlık Kanyon (3) Karasu (1) Karikatür (1) Kasım Özsoy (1) Kayıtdışı Ekonomi (1) Kaymakam Dizisi (1) Kazım Erdem Özsoy (4) Keban Barajı (2) Kemah (1) Kemaliye (9) Kenan Evren (3) Keşiş Dağı (1) Kırıkhan (1) Kızılay (1) Kişilik (1) Kişisel Gelişim Lideri (1) Kitap (10) Kitaplar (1) Konferans (1) Konuşan Vali (1) Konuşma (3) Koruma (1) Koşullanmama Hakkı (1) Köksal Pabuçcu (3) Köprü (15) Köprü Dizisi (16) Köprü Filmi (2) Köşe Yazısı (49) Kurtarıcı Beklemek (1) Kuvvetler Ayrılığı (1) Kütüphane Seferberliği (1) Laiklik (3) Liderlik (1) Liyakat (1) Mahalli idare reformu (1) Mahalli İdareler (1) Mahkeme (1) Mahmut Balcı (2) Makale (5) Makam Arabası (1) Mamudizim (1) Marmara Depremi (2) Mehmet Akif Bal (1) Mehmet Emin Ulu (1) Mehmet Kemal Yazıcıoğlu (12) Mehmet Varinli (1) Mektup (1) Melih Aşık (1) Memur (1) Merkez Valiliği (12) Merkezi İdare (7) Meryem Yazıcıoğlu (6) Mesai Arkadaşları (1) Mesut Yılmaz (2) Mezar Taşı (1) Milas (1) Milliyet (1) Minibüs (1) Motosiklet (1) Muğla (1) Muhalif Bir Yazar (1) Muhammet Negiz (10) Muhtar (1) Munzur Dağı (1) Munzur Dağları (1) Mustafa Yazıcıoğlu (7) Mülkiyeliler Birliği (1) Mümtaz Soysal (1) Müzakereci Demokrasi (1) Müzakereci demokrasi teorisi (1) Müzakereci paradigma (1) Nafiz Özmen (1) Nahit Menteşe (1) Ne Yan Yana Ne Karşı Karşıya (2) OHAL Valisi (1) Okul Yapımı (1) Organik Tarım (1) Orhan Öztürk (1) Osmanlı (1) Osmanlı Sistemi (1) Ozan Balcı (1) Ömer Faruk Ünal (1) Ömer Lütfi Mete (1) Ömer Yaşın (1) Örnek Vali (1) Özel İdare (1) Özel İdare Kanunu (1) Özgürlük (2) Özsöz Gazetesi (1) Pamukkale (1) Panel (1) Paraşüt (2) Paşabatıran (1) Paşayaylası Oteli (1) PDF (1) Phoma Recepii (1) Polis (6) Polis Devleti (2) Polislerin Yürüyüşü (1) Popülizm (1) Prens Sabahattin (1) Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara (1) Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil (1) Prof. Mustafa Said Yazıcıoğlu (11) Profesör Dr. Osman Altuğ (2) Protokol (1) Psaphellus Recepii (1) Radikal demokrasi kuramı (1) Radyo Programı (2) Rafting (7) Recep Tayyip Erdoğan (1) Recep Yazıcıoğlu (3) Recep Yazıcıoğlu Belgeseli (2) Recep Yazıcıoğlu Düşünce (1) Recep Yazıcıoğlu Düşünce Grubu (1) Recep Yazıcıoğlu Köprüsü (2) Recep Yazıcıoğlu Kültür ve Dayanışma Derneği (1) Recep Yazıcıoğlu Müzesi (1) Recep Yazıcıoğlu Örneği (1) Rize (1) Robinson Crusoe (1) Röportaj (5) Rusya (1) Rüveyda Yazıcıoğlu Durmaz (1) Sadettin Tantan (3) Sağlık Turizmi (1) Sait Yazıcıoğlu (2) Sansa Boğazı (1) Saydamlık Eksikliği (1) Sedef Kabaş (2) Sedef Kabaş ile Potreler (1) Selma Yazıcıoğlu Özcan (1) Seminer (3) Sempozyum (2) Sendikalar (1) Sıradışı Bir Vali Recep Yazıcıoğlu (1) Sigara (1) Sistem (2) Sivil Anayasa (1) Sivil Toplum (4) Siyaset (2) Sosyal Adalet (1) Söke (1) Söyleşi (13) Sözlü Tarih (1) Sözün Özü (1) Stajyer Kaymakam (1) Su Kayağı (1) Su Sporları (1) Susurluk (1) Sükuti Tükel (1) Süleyman Demirel (4) Süper Vali (2) Sürmene (2) Şarkı (1) Şemsi Denizer (1) Şevket Gültekin (1) Şiir (2) Taha Akyol (1) Tamer Aksoy (1) Tanıklar (1) Tansu Çiller (1) Taş Yolu (3) Taşra Örgütleri (1) Taşyolu (1) TBMM (1) Tebdil-i Kıyafet (1) Tebliğ (1) Teknik Devlet (1) Tembellik ve Beleşçilik Kültürü (1) Terör (3) Terörle Mücadele (1) Tez (2) Tınaz Titiz (2) Tiyatro (1) Tokat (45) Tokat Hava Yolları (1) Tokat Modeli (1) Tokat Özel İdare Uygulaması (1) Tokat Turban Turizm AŞ (1) Toplum (1) Toplumsal Barış (1) Toplumsal İnisiyatif (1) Toplumsal Uzlaşma (1) Trabzon (6) Trafik Cezası (1) TRT (1) Turan Yalçın (6) Turgut Özal (12) Turizm (1) Turizm Bakanı Ahmet Tan (1) Turizm Potansiyeli (2) Turizme Maya (1) Türban Krizi (1) Türk Hava Kurumu (1) Türk İdareciler Günü (1) Türk Modernleşmesi (1) Türkiye markası (1) Türkiye Turizm Ansiklopedisi (1) TÜSİAD (1) TV Programı (2) Twitter (1) Uçak (1) Uğur Mumcu (1) Üniversiteler (1) Üniversitesi Hukuk Fakültesi (1) Vali (2) Vali Abdulkadir Demir (1) Vali Filmi (1) Vali Recep Yazıcıoğlu Kongresi (1) Valilik (1) Van Depremi (1) Vasiyeti (4) Vefat (18) Vefat Yıldönümü Mesajı (1) Vergi (2) Yamaç Paraşütü (5) Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı (1) Yasa Tasarısı (1) Yasakçı Vali (1) Yavuz Donat (1) Yayla Turizmi (1) Yazmacılar Hanı (1) Yeni Erzincan Nasıl Kuruldu ve Niçin Bitirilemedi (1) Yeni Şafak (1) Yerel İdareler (4) Yerel Yönetimler (10) Yerel Yönetimler Reformu (1) Yerel Yönetimler Yasa Taslağı (1) Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi (1) Yerelleşme (2) Yetki (1) Yıldırım Akbulut (1) Yılmazlar Köyü (1) Yolsuzluk (2) Yöneticilikte Örnek (1) Yönetim (1) Yönetim tarzı (1) Yönetime Politik Etkiler (1) Yüksek Lisans Tezi (1) Zeki Demirbaş (1) Zenci (1) Ziya- ül Hak (1) Ziyaretçi (1)

Translate


Yürü! Hür mâviliğin bittiği son hadde kadar!... İnsan, âlemde hayâl ettiği müddetçe yaşar. Yahya Kemal Beyatlı

Blog Archive

ÖĞRENMEYİ SEVMEK

"Bilgiye sahip olarak doğmuş birisi değilim. Yalnızca öğrenmeyi ve öğretmeyi seviyorum."
Konfüçyüs

"Bilgi, ahlaki hareketten kalan şeydir."
Nurettin Topçu

Bu Blogda Ara

Link list 3

Blog Archive