14.02.2007
Prof. Altuğ: Merhum Adnan Kahveci ve Recep Yazıcıoğlu ile birlikte önemli çalışmalar yaptık. Hep çözüm üretmeye çalıştık. Siyasetin finansmanını halkın yapmasını istedik. Çünkü para veren insan hesap sorar. Bizim hedefimiz her ilde 1000 kişi idi. Bunlar her ay 100 lira verecekti. Ancak bazı illerde bir kişi bile bulamadık.
TGRT HABER TV'de canlı olarak yayınlanan "Çerçeve'den Yansımalar" programında Gazetemiz Genel Yayın Müdürü Fuat Bol ile Yazarımız İsmail Kapan'ın bu haftaki konuğu, Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Altuğ oldu. Prof. Altuğ, Türkiye'nin ekonomik yapısı ve kayıt dışı ekonominin ele alındığı programda, Bol ile Kapan'ın sorularını cevaplandırdı.
(...)
1980 öncesi ile sonrasının mukayese edilmesinin çok fazla önemi olmadığını belirten Prof. Altuğ şunları söyledi:
"24 Ocak 1980 Ekonomik Kararları"nın bazı maddeleri serbest müteşebbisin önündeki birçok engeli kaldırdı. Ancak bunları kaldırınca yeni mekanizmalar uygulamaya geçirilemedi. Bizim geçmişte ortaya koyduğumuz ve halen emekleme aşamasında olan bir MERNİS Projesi vardı. Bu mekanizmaya göre;
1- Vergi, gelir üzerinden alınmalı. Gider üzerinden vergi alınması zulümdür. Herkes gelir vergisi mükellefi olmalıdır. Beşikten mezara kadar herkes buna tabi olacaktır. Merhum Adnan Kahveci ve Recep Yazıcıoğlu ile birlikte önemli çalışmalar yaptık. Hep çözüm üretmeye çalıştık. Siyasetin finansmanını halkın yapmasını istedik. Çünkü para veren insan hesap sorar. Bizim hedefimiz her ilde 1000 kişi idi. Bunlar her ay 100 lira verecekti. Ancak bazı illerde bir kişi bile bulamadık.
2- Herkesin masrafı belli ölçüde vergi matrahından düşülmeli. Ekonomi kayıt dışı olduğu için bazen kanunların hiç birisini çalıştıramıyorsunuz. Kocaman bina yapılıyor, ama kayıt dışı olduğu için halen arsa gözüküyor.
3- Büyük kupürlü para basılmamalı. Hamiline yazılı düzenden nama yazılı düzene geçilmeli. Yani en büyük para 1 birim olmalı. Ödeme zorluğu olmalı. Dolayısıyla ben 100 YTL'lik banknotlar için iktidara sitem ettim. Bunlar yapılınca adil bir vergi alma sistemi uygulanacak. Bu serbest pazar ekonomisinin gereğidir. Böylece kayıtlı ekonomiye de geçilecektir. Bu konu 1995te yapılan AB Gümrük Birliği Anlaşmasında da taahhüt edilmiş bir konudur.
4- AB normlarına uygun kambiyo ve döviz sitemlerine geçilmesidir. Herkes Türk parası ile alışveriş yapmalı. Tabii bu arada sahte paraya da dikkat edilmeli. ABD bu sistemi kurmuştur. 50 bin kişinin çalıştığı sistemde bütün ABD'liler vergi mükellefidir. Sistem bu şekilde kontrol edilmektedir. Bir kişi hiç bir harcama yapmıyorsa takip edilir. Yani her şey kayıt altındadır. Batılı bunu yaptıysa bunu biz de yapabiliriz.
Kaynak:
Haksız rekabet bitmeli, https://www.turkiyegazetesi.com.tr/haber/318846.aspx
0 yorum:
Yorum Gönder