TRABZONLU ÜNLÜ SİMALARDAN VALİ RECEP YAZICIOĞLU[1]
Bir araştırma sırasında Karadeniz Teknik Üniversitesi’ndeki kütüphanede rafları karıştırırken rastladığım “Trabzonlu Ünlü Simalar ve Trabzon’un Ünlü Aileleri” başlıklı kitapta "kesin Vali Recep Yazıcıoğlu da vardır" düşüncesiyle sayfaları çevirirken umduğumu bulduğuma sevindim. Merhum Yazıcıoğlu hakkında kitapta yer alan ifadeleri okur ve araştırmacılar için yararlı olması dileğiyle aynen paylaşıyorum (Bal, 2007, 783-784):
“Trabzon'un yetiştirdiği büyük değerlerden Vali Recep YAZICIOĞLU, 1948 yılında Köprübaşı ilçesinin Yılmazlar Köyü'nde doğdu. Müftü Mustafa Efendi'nin ve Fatma Güneş Hanım'ın oğludur. İlkokul ve ortaokulu Sürmene ve Milas'ta okuduktan sonra, Aydın Lisesi'ni bitirdi. 1968 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Memuriyete, 1968 yılında Aydın maiyet memuru olarak başladı. 1971-1984 yılları arasında sırasıyla; Kalkandere, Bahçe, Hamur, Ayvacık, Kırıkhan, Alaca, Akçakoca kaymakamlıkları görevinde bulundu. 1975 yılında askerliğini Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda asteğmen olarak yaptı. 36 yaşında ve 1984 yılında Tokat Valiliği'ne atandı. Beş yıl boyunca Tokat valiliği yapan YAZICIOĞLU, Tokat'ı bir yatırım şantiyesine çevirdi. Karakolları, "PembeKol"lara dönüştürdü. Ankara bürokrasisini eleştirdi. Tokat valisiyken makamında ve evinde koruma istemedi, halkla iç içe olmayı tercih etti. Yatırımlarda, devlet-halk dayanışmasını öne çıkardı. Tokat valisiyken, tebdil-i kıyafet (kıyafet değiştirerek) gezdi ve bu yüzden "Dördüncü Murad" lakabıyla anıldı. Tokat valiliği sırasında "Yılın Valisi" seçildi.
Tokat valiliğinden sonra 14 Ağustos 1989 tarihinde Aydın Valisi olarak göreve başladı ve burada iki yıl valilik yaptı. Aydın/Çine'de ilk kazayı atlattı, eşi ve kendisi hafifçe yaralandı.
19.8.1991 tarihinde Erzincan Valiliği'ne atandı. Sekiz yıl süren Erzincan valiliği sırasında, Erzincan'ın kalkınmasına öncülük etti. Turizmin gelişmesi için bizzat Fırat nehrinde rafting yaptı, su kayağı ve yamaç paraşütünü destekledi. Sistemi eleştirdi, kolalı içeceklere, sigaraya, alkole karşı kampanya açtı ve Erzincan depremi sonrasında yapılan altyapı çalışmalarında büyük başarı sağladı. 1995 yılında Fırat nehrinde gezerken ikinci kaza ile karşılaştı ve bindiği salın batması üzerine ölüm tehlikesi atlattı. 1998 yılında Erzincan'da otomobiliyle seyahat ederken başka bir kaza yaptı. Bir kamyonla çarpışan YAZICIOĞLU, ağır yaralandı ve gözünden ameliyat oldu. Erzincan'dan sonra 26 Eylül 1999 tarihinde Merkez Valiliği'ne getirildi.
Ak Parti Hükümeti döneminde Denizli valiliğine atandı. Göz muayenesi için Ankara'ya gelen YAZICIOĞLU, 2 Eylül 2003 tarihinde Ankara'dan Denizli'ye dönerken Ankara'nın Temelli mevkiinde aşırı hız nedeniyle feci bir kazaya uğradı. Kazadan sonra hastaneye kaldırılan Süper Vali, kritik bir beyin ameliyatı geçirdi ancak hayati tehlikeyi atlatamadı. 4 Eylül 2003 tarihinde ise Mevla'sına kavuştu.
Kendisiyle yapılan son röportajlardan birisinde, mezar taşına; "Hür, demokrat, adam gibi, bir ülkede yaşayamadan gitti" ifadelerinin yazılmasını istediğini söyleyen evli, üç çocuk babası ve bir torun dedesi Recep YAZICIOĞLU, "Bu Sistem Değişmeli" ve "Sil Baştan" adlı kitapların da yazarıydı. YAZICIOĞLU'nun vefatından sonraki en anlamlı yazılardan birini Milliyet Gazetesi yazarı Taha Akyol yazdı: "Denizli valisi merhum Recep Yazıcıoğlu niye geniş kitlelerce sevildi. Sadece vali olarak yaptığı hizmetlerden mi, yoksa 'duruş'undan mı? İllerine büyük hizmetler etmiş çok sayıda valimiz vardır. Recep Yazıcıoğlu'nun halk nazarında bu kadar sevilmesinin önemli sebeplerinden biri, hiç şüphesiz onun sıra dışı, aykırı bir vali' olmasıydı. 'Devletin içinde' idi ama 'millet'in dilini konuşur, özlemlerini hissederdi; duygudaşlığa sahip bir vali idi. Sivri örneğini, ünlü Ankara valisi Nevzat Tandoğan'da gördüğümüz türden, halka tepeden bakan, 'devletlü' tipinde bir vali değildi. Devletin halk üzerinde nasıl bir baskı cihazı gibi çalıştığını bilir ve kendisini halkla beraber bastırılmış hissederdi. "
Vali Recep Yazıcıoğlu ile ilgili olarak, Ayşe Kulin'in Köprü adlı romanından esinlenerek 2006 yılında bir televizyon dizi gösterime konuldu.”
Sonrasında birçok farklı kitap, makale, köşe yazısı, tez ve araştırmaya konu olan Vali Recep Yazıcıoğlu, halkın bürokraside bir haksızlıkla ya da saygısızlıkla karşılaştığında yetkililere hatırlattığı ve rahmetle andığı bir isim olarak yol göstermeye devam ediyor. Rahmet olsun.
Bal, M.A. (2007), “Trabzonlu Ünlü Simalar ve Trabzon’un Ünlü Aileleri”, Çatı Yayınları, İstanbul, 783-784.
[1] Muhammet Negiz, mnergiz@live.com, Karadeniz Teknik Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü
PDF ERİŞİM İÇİN BKZ: (81)